المپیاد ادبی 1404
- نویسنده: تحریریه کهکشان
- بدون دیدگاه
- بازدید: 2
فهرست مطالب
راهنمای جامع المپیاد ادبی در ایران
المپیاد ادبی مسابقهای علمی است که هرسال میان دانشآموزان دبیرستانی (تا ۱۸ سال) سراسر ایران به صورت تیمی و انفرادی برگزار میشود و برای انتخاب دانشآموزان منتخب، مراحلی در نظر گرفته شده است.
هدف از این مسابقات، رشد و شکوفایی علمی نوجوانان و آشنایی کشورهای مختلف با علوم روز است. این مسابقه بین دانشآموزان پایههای دهم و یازدهم برگزار میشود تا افراد برتر اول تا سوم انتخاب گردند.
باشگاه دانش پژوهان جوان که بخشی از سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان است، تنها متولی برگزاری مراحل گوناگون المپیادهای علمی، آموزش دورهی تابستانه و انتخاب و اعزام تیمها به مسابقات جهانی است.
هیچ یک از مؤسسات خصوصی حق استفاده از نام المپیاد برای آزمونهای خود و اعزام تیمها را ندارند و در صورت انجام، مرتکب خلاف خواهند شد. همچنین در طول مراحل برگزاری المپیاد ادبی، مرکز سنجش آموزش و پرورش و مدارس و ادارات آموزش و پرورش در سراسر کشور همکاری میکنند. این سازمان برای برگزاری اردوهای تابستانی، آموزشهای تکمیلی و رقابتهای سراسری دانشگاههای معتبر ایران نیز همکاری دارد.
روش ثبتنام و شرکت در المپیاد ادبی
بخشنامهی برگزاری و ثبتنام المپیاد ادبی اواخر پاییز هر سال به تمام مدارس کشور ارسال میشود. دانشآموزان دهم و یازدهم پس از اعلام مدرسه، به صورت اینترنتی در آزمون ثبتنام میکنند. چند روز پس از ثبتنام، بخش پرداخت هزینهی آزمون در سایت فعال میشود.
حدود یک هفته قبل از آزمون، کارتهای ورود به جلسه صادر میگردد. دانشآموزان پس از دریافت کارت ورود به جلسه، در تاریخ مشخص به حوزهی تعیین شده مراجعه کرده و به صورت انفرادی در المپیادهای مورد نظر شرکت میکنند.
المپیاد ادبی چیست؟
المپیاد ادبی، مسابقهای در سطح کشوری است که دانشآموزان را با متون ادبی ایران آشناتر کرده و آنها را به ادامهی تحصیل در رشتههای علوم انسانی و به خصوص ادبیات فارسی تشویق میکند. این المپیاد و المپیاد فیزیک، پس از المپیاد ریاضی، باسابقهترین المپیادهای کشور هستند و از سال تحصیلی 67-1366 بنیان گذاشته شدند. شرکت در این المپیاد برای همهی دانشآموزان رشتههای نظری آزاد است و مانند دیگر المپیادها این مسابقه نیز در سه مرحله انجام میگیرد. دانشآموزان تمام رشتهها در مقطع متوسطۀ دوم میتوانند در المپیاد ادبی شرکت کنند.
مراحل برگزاری المپیاد ادبی
مرحلهی اوّل:
این مرحله شامل ۱۰۰ پرسش چهارگزینهای، از کتابهای درسی دبیرستانی (حدود ۳۰%) و برخی منابع غیردرسی (حدود ۷۰%) است که هرساله توسط کمیته ادبی باشگاه دانشپژوهان جوان اعلام میشوند. این مرحله معمولاً در بهمنماه هرسال برگزار میگردد و حدود ۱۰۰۰ نفر در آن پذیرفته میشوند.
مرحلهی دوم:
این مرحله در اردیبهشت هر سال برگزار میشود و پذیرفته شدگان مرحلهی اول برای راهیابی به دورهی تابستانه و کسب مدال به رقابت میپردازند. در این مرحله ۴۰ نفر پذیرفته میشوند. برای شرکت در این آزمون لازم است با متونی مثل غزلیات حافظ و سعدی یا شاهنامه و تاریخ بیهقی آشنا شد و مقداری از آنها را خواند.
نکتهای که بهخصوص برای مرحلۀ اول و دوم مؤثّر است، تسلّط بر خواندن متون کهن و دانش خواندن آنها است. کتاب حافظنامه نوشتۀ بهاءالدین خرّمشاهی برای آغاز کار مناسب است.
مرحله سوم:
این مرحله در تابستان برگزار میشود و شامل کلاسهای آمادگی برای دانشآموزان خواهد بود. محوریت این کلاسها آموزش مباحث پیشرفته ادبی، روش تحقیق، و نگارش ادبی است. در پایان آزمونهای کلاسی، آزمون اصلی المپیاد ادبی اجرا خواهد شد. سپس کمیتۀ المپیاد ادبی مصاحبهای با هر دانشآموز خواهد داشت و نمرهای را برای او در نظر میگیرد که پس از جمع کردن آن با نمرات آزمونهای او، تکلیف مدالهای المپیاد مشخص میشود.
در این مرحله ۱۲ مدال طلا برای دانشآموزانی که رشتۀ آنها انسانی است، و ۶ مدال طلا برای دانشآموزانی که رشتهای جز انسانی خواندهاند، در نظر گرفته شده است، مشروط بر اینکه نمرۀ آخرین طلای غیرانسانی از نمرۀ آخرین طلای انسانی بیشتر باشد.
منابع مطالعاتی آزمون المپیاد ادبی
برای موفقیت در این آزمون باید علاوه بر منابع درسی دوره دهم و یازدهم، منابع غیر درسی در رابطه با ادبیات کهن ایران بخوانید و به آنها مسلط باشید. منابع اصلی این آزمون عبارتند از:
منابع درسی
- کتابهای ادبیات فارسی دوره متوسطه دوم: شامل تمام پایهها.
- کتاب تاریخ ادبیات: برای شناخت بهتر دورههای ادبی و سبکشناسی.
- کتاب علوم و فنون ادبی: مباحث بلاغت، عروض و قافیه.
- کتاب عربی و زبان قرآن: کتابهای رشته ادبیات و علوم انسانی در پایههای دهم و یازدهم.
منابع غیر درسی
- متون ادبی کلاسیک: شاهنامه، مثنوی، گلستان و بوستان سعدی، دیوان حافظ.
- مقالهها و کتابهای نقد ادبی: مانند آثار محمدرضا شفیعی کدکنی.
- تاریخ فرهنگ و تمدن ایران و اسلام: برای درک عمیقتر از ریشههای ادبیات شامل حوزه زبان عربی و اشعار کهن.
- کتابهای نگارش و انشاء: برای تقویت مهارت نوشتاری.
دانشآموزان برتر این المپیاد چه مزایایی دارند؟
دانشآموزان برتر در آزمون المپیاد نیازی به شرکت در کنکور ندارند تا در رشته مورد نظر خود در گرایش علوم انسانی و هنر ادامه تحصیل دهند. همچنین افراد برتر میتوانند به عنوان سفیر زبان ادبی فارسی در دانشگاههای کشورهای همزبان با بورسیه به تحصیل و تحقیق مشغول شوند.
دیدگاهتان را بنویسید