المپیاد زیست شناسی 1404
- نویسنده: تحریریه کهکشان
- بدون دیدگاه
- بازدید: 3
فهرست مطالب
راهنمای جامع المپیاد زیست شناسی
المپیاد زیست شناسی مسابقهای علمی است که هرسال میان دانشآموزان دبیرستانی (تا ۱۸ سال) سراسر جهان به صورت تیمی و انفرادی برگزار میشود و هر کشور برای انتخاب تیمهای منتخب خود، مراحلی را در نظر گرفته است.
هدف از این مسابقات، رشد و شکوفایی علمی نوجوانان و آشنایی کشورهای مختلف با علوم روز است. در ایران این مسابقات بین دانشآموزان پایههای دهم و یازدهم برگزار میشود تا تیم ایران برای مسابقات جهانی انتخاب گردد.
باشگاه دانش پژوهان جوان که بخشی از سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان است، تنها متولی برگزاری مراحل گوناگون المپیادهای علمی، آموزش دورهی تابستانه و انتخاب و اعزام تیمها به مسابقات جهانی است.
هیچ یک از مؤسسات خصوصی حق استفاده از نام المپیاد برای آزمونهای خود و اعزام تیمها را ندارند و در صورت انجام، مرتکب خلاف خواهند شد. همچنین در طول مراحل برگزاری، مرکز سنجش آموزش و پرورش و مدارس و ادارات آموزش و پرورش در سراسر کشور همکاری میکنند. ای سازمان برای برگزاری اردوهای تابستانی، آموزشهای تکمیلی و رقابتهای جهانی دانشگاههای معتبر ایران نیز همکاری دارد.
المپیاد زیست شناسی
اولین دوره المپیاد جهانی زیست شناسی پس از تجربه موفق برگزاری المپیادهای علمی در رشتههای مختلف در سال ۱۳۶۹ (۱۹۹۰ میلادی) به میزبانی کشور چک با حضور ۶ کشور برگزار شد. المپیاد زیست شناسی در ایران در تابستان ۱۳۷۷ پس از پیشنهاد کمیتهی جهانی به دکتر محمد کرام الدینی در المپیاد جهانی ۱۹۹۸ آلمان آغاز به کار کرد.
اولین رییس کمیتهی علمی المپیاد زیست شناسی ایران هم آقای محمدکرامالدینی انتخاب شد. تیم چهار نفره ایران از مسابقات جهانی ۱۹۹۹ (دهمین دوره) هر ساله در این مسابقات شرکت کرده است. در اولین سال ایران موفق به کسب دو مدال نقره و یک مدال برنز شد و بهترین نتیجهی ایران (تا به امروز) مربوط به المپیاد سال ۲۰۱۳ سوئیس با ۲ مدال طلا و ۲ مدال نقره جهانی است.
روش ثبتنام و شرکت در المپیاد
بخشنامهی برگزاری و ثبتنام اواخر پاییز هر سال به تمام مدارس کشور ارسال میشود. دانشآموزان دهم و یازدهم پس از اعلام مدرسه، به صورت اینترنتی در آزمون ثبتنام میکنند. چند روز پس از ثبتنام، بخش پرداخت هزینهی آزمون در سایت فعال میشود.
حدود یک هفته قبل از آزمون، کارتهای ورود به جلسه صادر میگردد. دانشآموزان پس از دریافت کارت ورود به جلسه، در تاریخ مشخص به حوزهی تعیین شده مراجعه کرده و به صورت انفرادی در المپیادهای مورد نظر شرکت میکنند.
مراحل برگزاری المپیاد زیست شناسی
مراحل المپیاد زیست شناسی در ایران در ادامه ارائه شده اند:
مرحله اول
تقریبا ۱۰۰۰ نفر در مرحله اول المپیاد زیست شناسی پذیرفته میشوند، آزمون تستی و پنج گزینهای است و هیچوقت نمره کف قبولی [+] آزمونها بصورت رسمی اعلام نخواهد شد، اما با بررسی دادههای آماری میتوان گفت که دانشآموزان با نتیجه بیشتر از ۲۰ درصد در این آزمون به احتمال زیاد پذیرفته میشوند. از منابع لازم و ضروری این مرحله کتب عمومی مانند کمپبل است.
مرحله دوم
این آزمون از سؤالات تشریحی و سؤالات صحیح و غلط تشکیل شده است. البته گاهی سهم سؤالات صحیح و غلط و کوتاه پاسخ متغیر است و سؤالات سبک مفهومیتری پیدا کردهاند. در این آزمون ۴۰ نفر پذیرفته خواهند شد. هرچند هیچوقت کف آزمونها مانند آزمون مرحله اول به صورت رسمی اعلام نمیشود، اما طبق آمار دورههای اخیر کسانی که بتوانند بین ۴۰ تا ۵۰ درصد سؤالات را بهدرستی پاسخ دهند، انتخاب خواهند شد.
مرحله سوم
در این مرحله 40 نفر از منتخبین مرحله دوم وارد دوره آموزشی تابستانه میشوند. این دوره چند هفته در تابستان همان سال در دو بخش تئوری و عملی (آزمایشگاه) در موضوعات مختلف زیست شناسی برگزار خواهد شد. در نهایت با توجه به نمرات آزمونهای میان دوره و پایان دوره به ۸ نفر برتر مدال طلا و به مابقی شرکت کنندگان مدال نقره و برنز اهدا میشود.
مرحله چهارم
این دوره مختص برندگان مدال طلا (۸ نفر) است. دارندگان مدال طلا پس از دوره تابستانی، در پاییز و زمستان در باشگاه دانش پژوهان جوان آموزش میبینند و پس از امتحانات انتخابی تیم، ۴ نفر از آنان به عنوان تیم ایران در المپیاد جهانی زیست شناسی که تابستان سال بعد برگزار میشود، اعزام خواهند شد.
منابع مطالعاتی المپیاد زیست شناسی
در رابطه با منابع المپیاد زیست شناسی اولین و پایهای ترین بخش مطالعه، بخش عمومی است که شامل کتاب کمپبل و دانشی پایه از ریاضی، فیزیک و شیمی میشود. این سطح برای موفقیت در مرحله اول کافی است. منابع تخصصی در هر حوزه زیست شناسی (بیوشیمی، سلولی مولکولی، ژنتیک، تکامل و …) را در چند سطح بخشبندی کردهایم:
- سطح I: این سطح شامل کتابهای دبیرستان است که منابع اصلی هر بخش هستند و اولویت بسیار بالایی دارند. تقریباً تمام دانشپژوهان زیست این کتابها را تا انتهای دوران المپیادشان خواندهاند.
- سطح II: شامل منابعی است که اولویت مطالعاتی کمتری از سطح I دارند، اما همچنان مطالب مهم و خوبی را شامل میشوند. دانشآموزان المپیادی قویتر بخشهایی یا تمام این منابع را میخوانند. این منابع شامل کتابهای لودیش، ژنتیک مفهومی و بیوشیمی لنینجر است.
- سطح III: شامل منابعی است که گاهی بسیار دشوارند و اولویت کمی دارند؛ اما المپیادیهای حرفهای برای به رخ کشیدن قدرت یا از روی علاقهی سیریناپذیر به المپیاد این بخش را میخوانند! کتابهای اکولوژی از تاونسند، فیزیولوژی گایتون، تکامل فوتیما و زیست شناسی گیاهی رونوالد منابع معتبری هستند.
همچنین میتوانید از مجموعه سؤالات المپیاد زیست شناسی ایران و جزوات باشگاه دانشپژوهان جوان نیز استفاده نمایید و تمرینات خود را افزایش دهید.
دیدگاهتان را بنویسید