المپیاد نجوم و اخترفیزیک 1404
- نویسنده: تحریریه کهکشان
- بدون دیدگاه
- بازدید: 5
فهرست مطالب
المپیاد نجوم و اخترفیزیک
المپیاد نجوم یک رقابت بینالمللی است که به منظور ارتقای دانش و علاقهمندی به نجوم و فیزیک فضا در بین دانشآموزان و دانشجویان برگزار میشود. المپیاد نجوم جهانی برای اولین بار در سال ۲۰۰۶ در پولن برگزار شد و از آن زمان تا کنون هر ساله در یک کشور مختلف برگزار میشود.
در ایران، المپیاد نجوم اولین بار در سال ۲۰۰۷ برگزار شد و از آن زمان تا کنون هر ساله المپیاد نجوم کشوری و المپیاد نجوم بینالمللی ایران برگزار میشود. المپیاد نجوم ایران به منظور تشویق دانشآموزان و دانشجویان به مطالعه و تحقیق در حوزه نجوم و فیزیک فضا برگزار میشود و به عنوان یک فرصت عالی برای شناخت تواناییهای دانشجویان و دانشآموزان علاقهمند به این حوزه شناخته میشود.
روش ثبتنام و شرکت در المپیاد
بخشنامهی برگزاری و ثبتنام اواخر پاییز هر سال به تمام مدارس کشور ارسال میشود. دانشآموزان دهم و یازدهم پس از اعلام مدرسه، به صورت اینترنتی در آزمون ثبتنام میکنند. چند روز پس از ثبتنام، بخش پرداخت هزینهی آزمون در سایت فعال میشود.
حدود یک هفته قبل از آزمون، کارتهای ورود به جلسه صادر میگردد. دانشآموزان پس از دریافت کارت ورود به جلسه، در تاریخ مشخص به حوزهی تعیین شده مراجعه کرده و به صورت انفرادی در المپیادهای مورد نظر شرکت میکنند.
مزایای شرکت در المپیاد دانش آموزی نجوم و اخترفیزیک
شرکت در المپیاد نجوم و اخترفیزیک برای دانشآموزان دارای مزایای زیادی است. برخی از اهداف و مزایا از شرکت در این المپیادها عبارتند از:
۱. ارتقاء دانش: شرکت در المپیاد نجوم و اخترفیزیک به دانشآموزان فرصتی فوقالعاده برای گسترش و ارتقاء دانش خود در زمینههای نجوم و فیزیک فضا میدهد.
۲. تقویت مهارتها: شرکت در این المپیادها باعث تقویت مهارتهای تفکر تحلیلی، حل مسئله و تحقیقات علمی دانشآموزان میشود.
۳. تجربهی عملی: المپیاد نجوم و اخترفیزیک فرصت مناسبی برای تجربهی عملی و کاربردی دانش نظری در زمینههای نجوم و فیزیک فضا فراهم میکند.
۴. شناخت بینالمللی: شرکت در المپیاد نجوم و اخترفیزیک به دانشآموزان فرصت آشنایی با همتایان خود از سراسر جهان را میدهد و این ارتباطات بینالمللی میتواند به تبادل دانش و تجارب مفید منجر شود.
۵. افزایش انگیزه: شرکت در المپیاد نجوم و اخترفیزیک به دانشآموزان انگیزه بالاتر برای مطالعه و تحقیق در حوزههای علمی مورد علاقهشان میدهد.
مراحل برگزاری المپیاد نجوم و اخترفیزیک
مرحله اول
در مرحله اول همه علاقه مندان در سراسر کشور در یک آزمون تستی شامل ۳۵ سوال شرکت میکنند. این آزمون معمولا در اواخر بهمن هر سال برگزار و نتیجه آن اواخر اسفند ماه اعلام میشود (نمره کف قبولی مرحله اول المپیاد نجوم عموما بین ۱۰% تا ۱۵% است). بعد از این مرحله و پذیرش حدود ۶۰۰ تا ۸۰۰ نفر از پایه دوم و سوم آزمون مرحله دوم برگزار می شود.
مرحله دوم
مرحله دوم المپیاد نجوم حدود ۷۰ روز پس از مرحله اول و در دهه اول اردیبهشت سال بعد برگزار میشود. این آزمون به صورت کتبی شامل ۶ تا ۱۰ سوال و به مدت زمان ۲۷۰ دقیقه بر گزار میگردد. پیداست که آزمون مرحله دوم آزمون سادهای نیست و اکثر کسانی هم که المپیاد میخوانند در واقع برای عبور از این مرحله تلاش میکنند.
مرحله سوم
پس از مرحله دوم حدود ۴۰ نفر از کل کشور پذیرفته شده و در تابستان آن سال به مدت ۲.۵ ماه در کلاسهای فشرده باشگاه دانش پژوهان شرکت میکنند. کف قبولی مرحله دوم بنابر نتایج سالهای گذشته بین ۲۸% تا ۴۰% نمره کل آزمون بوده است.
در مرحله سوم، ۴۰ نفر برگزیده مرحله دوم در یک دوره آموزشی در تهران شرکت میکنند و به آنها مباحثی بسیار پیشرفتهتر از مباحث قبل تدریس میشود. در پایان دوره تابستانه از آنها امتحانهای تئوری و عملی گرفته خواهد شد و با توجه به نتایج به دست آمده به ۱۰ نفر اول مدال طلا و مابقی مدال نقره و برنز اهدا میشود.
برخلاف مراحل اول و دوم، در مرحله سوم آزمون عملی رصد سهم عمدهای در نتایج و تعیین رنگ مدال دانشآموزان دارد. در صورتی که نمرات دانشپژوهی بسیار پایین باشد به ایشان مدالی تعلق نخواهد گرفت و با اهدای یک دیپلم افتخار از وی قدردانی به عمل میآید.
مرحله چهارم
طلاییهای مرحله سوم وارد آموزش دورهی تیم میشوند و بعد از چند آزمون اعضای تیم جمهوری اسلامی ایران در مسابقات جهانی انتخاب میگردند.
فاصلهی زمانی بین برگزاری آزمون مرحلهی اول که معمولاً در اواسط بهمن هر سال برگزار میشود و اعزام تیم به مسابقات جهانی که در اواسط تیر انجام میشود حدود هفده ماه است. البته دانشآموزانی که آرزوی عضویت در تیم ملی المپیاد نجوم را دارند قطعاً از مدتها قبل از برگزاری آزمون مرحله اول کار علمی را شروع میکنند.
منابع مطالعه المپیاد نجوم و اختر فیزیک
در خصوص منابع المپیاد نجوم و اخترفیزیک، باید بگویم که تعدد کتابهای پیشنهادی توسط دبیران مدارس و مدال آوران سالهای گذشته به حدی زیاد بوده است که بیشتر باعث سردرگمی و ایجاد نگرانی و استرس در دانش آموزان میشد.
از سویی تعداد زیادی از این کتب با یکدیگر همپوشانی داشتند و خرید همه آنها علاوه بر تحمیل هزینه به خانوادهها باعث اتلاف وقت دانش آموزان جهت مطالعه تمامی این منابع میشد.
ناگفته نماند که برای برخی مباحث کتاب استاندارد و شاخصی که برای المپیاد مفید باشد وجود ندارد، مانند مبحث ابزارشناسی و CCDها، و یا آموزش رصد و کار با تلسکوپ و نیز دینامیک کهکشانی که این سالها بسیار با اهمیت شده است.
دیدگاهتان را بنویسید