چگونگی آموزش مهارت های زندگی کودکان به کودکان ابتدایی (5 نکته کلیدی)
-
نویسنده: زهرا خاوری
- بدون دیدگاه
- بازدید: 0

فهرست مطالب
آموزش مهارت های زندگی کودکان در سنین پایین از بیشترین تاثیر برخوردار است و این مهارتها دارای دسته بندیهای مختلفی هستند و نیاز است کودک برای هریک از دسته بندیها آموزش خاص خود را ببیند. در ادامه این مقاله به انواع مهارت های زندگی کودکان و هم چنین نحوه آموزش مهارت های زندگی کودکان به فرزندان خواهیم پرداخت.
مهارتهای ارتباطی

مهارتهای ارتباطی شامل گوش دادن فعال، صحبت کردن درست، فن بیان مناسب است که برای پرورش این مهارت زندگی در کودکان میتوانیم:
- آنها را به فعالیت و بازیهای گروهی تشویق کنیم.
- اجرای نمایش و داستانگویی را برای تمرین هرچه بیشتر این موضوع با کودکان تمرین کنیم.
- فرصت شرکت در کارگاههای گروهی و صحبتهای گروهی را برای کودکانمان مهیا کنیم.
حل مسئله و تفکر انتقادی
یکی از مهمترین مهارت های زندگی کودکان شناسایی راه حل برای چالشهای زندگی و نیز استقلال و اعتماد به نفس در حل مشکلات است و برای تقویت این مهارت زندگی اساسی نیاز است:
- کودک ابتدا از مسائل و چالشهای ساده و روتین زندگی نیاز به تحلیل و فکر دارد شروع کند.
- در مراحل دوم در سطوح بالاتری مثل مدرسه و اجتماع او را در حل چالشها به استقلال وا داریم و اجازه دهیم خودش به تنهایی با برخی مسائل رو به رو شود و بدون کمک والدین و یا معلمین بتواند راه حلی صحیح برای مشکلش پیدا کند.
مدیریت احساسات
تاریخ با ماجراهای تکرار شونده خود ثابت کرده یکی از مهمترین مهارت های زندگی کودکان که در صورت عدم آموزش فاجعه به بار میآورد مهارت کنترل احساس است. زمانی که در جنگ جهانی اول در اثر احساسات ناگهانی جنگی توسط پادشاه اتریش با حمله به صربستان رخ داد هیچ کس در آن لحظه نمیدانست این عدم مدیریت احساس در آخر چند صد هزاران نفر را به کام مرگ میکشاند. میلیونها فاجعههای این چنینی ثابت میکند یکی از مهمترین مهارت های زندگی کودکان مدیریت احساسات به خصوص احساس خشم و اضطراب در زندگی خواهد بود. این مهارت در صورتی محقق میشود که:
- ما در فضای خانوادگی بتوانیم به راحتی اجازه صحبت در خصوص احساسات را به کودک خود بدهیم و پناه امنی برای لحظاتی باشیم که دچار حملات احساسی میشود.
- تکنیکهایی مثل تنفس عمیق، شناخت احساسات و نیز تصویرسازی مثبت و دیدن نیمه پر لیوان را در کودک با رفتارهای مثبت خود ایجاد کنیم.
آموزش خود مراقبتی

از جمله مهارتهای مهم زندگی خود مراقبتی است حالا این مراقبت چه در زمینه روح باشد و چه در زمینه جسم هر دو از اهمیت فراوانی برخوردار است و کودک باید بتواند بیاموزد:
- تغذیه سالم و ورزش جنبههای مهمی از زندگی او هستند.
- هر چیزی که به او روح و روان او آسیب میزند به هر قیمتی باشد اصلا نباید سراغش برود.
- بتواند مهارت نه گفتن را در زندگی به کار بگیرد.
- بتواند فعالیتهای آسیبزا را بشناسد و از آنها دوری کند.
آموزش ارزشها و اخلاقیات
فردی که به بالاترین درجات برسد اما فاقد ارزشهای اخلاقیای مثل احترام، عدالت و مسئولیتپذیری و… باشد در آن جایگاه ماندگار نخواهد بود و چه بسا ملتی را به نابودی بکشاند پس شایسته است با آموزش اخلاقیات به کودک او را در داشتن این مهارت مهم یاری کنیم. این مهارت با فعالیتهایی مثل:
- استفاده از داستان، کتاب، فیلمهای آموزشی
- برگزاری جلسات برای تبادل نظر
- الگوی موثر بودن خودمان برای کودک
میتواند محقق شود و به دانشآموز این امکان را میدهد تا رفتارهای نادرست و غیر اخلاقی را نیز شناسایی کند.
نتیجه گیری
آموزش مهارت های زندگی کودکان اگرچه از دور سخت و پیچیده به نظر میرسد اما یک سری رفتارهای ساده و تکرار شونده است و مهمترین قسمت آن این است که خود ما به عنوان والد در وهله اول دارای این مهارتها بوده و آنان را در زندگی خود به کار ببندیم.
درباره زهرا خاوری
زهرا خاوری هستم دانشجوی دانشگاه فرهنگیان، نویسنده، مؤلف و همچنین مشاور تخصصی رشته انسانی. عقیده من بر این است که آموزش درست، راهگشای بسیاری از راههای نگشوده است؛ پس تلاش من تمام قد برای بر طرف کردن مشکلات آموزشی تمام فرزندان عزیز ایران است.
نوشتههای بیشتر از زهرا خاوری
رو میشناسید؟ از تجربه خودتون با ایشون برامون بنویسید