المپیاد جغرافیا 1404
- نویسنده: تحریریه کهکشان
- بدون دیدگاه
- بازدید: 7
فهرست مطالب
راهنمای جامع المپیاد جغرافیا
المپیاد جغرافیا مسابقهای علمی است که هرسال میان دانشآموزان دبیرستانی (تا ۱9 سال) سراسر جهان به صورت تیمی و انفرادی برگزار میشود و هر کشور برای انتخاب تیمهای منتخب خود، مراحلی را در نظر گرفته است.
هدف از این مسابقات، رشد و شکوفایی علمی نوجوانان و آشنایی کشورهای مختلف با علوم روز است. در ایران این مسابقات بین دانشآموزان پایههای دهم و یازدهم برگزار میشود تا تیم ایران برای مسابقات جهانی انتخاب گردد.
باشگاه دانش پژوهان جوان که بخشی از سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان است، تنها متولی برگزاری مراحل گوناگون المپیادهای علمی، آموزش دورهی تابستانه و انتخاب و اعزام تیمها به مسابقات جهانی است.
هیچ یک از مؤسسات خصوصی حق استفاده از نام المپیاد برای آزمونهای خود و اعزام تیمها را ندارند و در صورت انجام، مرتکب خلاف خواهند شد. همچنین در طول مراحل برگزاری، مرکز سنجش آموزش و پرورش و مدارس و ادارات آموزش و پرورش در سراسر کشور همکاری میکنند. ای سازمان برای برگزاری اردوهای تابستانی، آموزشهای تکمیلی و رقابتهای جهانی دانشگاههای معتبر ایران نیز همکاری دارد.
المپیاد جغرافیا چیست؟
المپیاد جهانی جغرافیا (iGeo) یک رقابت معتبر سالانه بین دانشآموزان 16 تا 19 ساله از سراسر جهان است. دانشآموزان منتخب هر کشور، از میان هزاران دانشآموزی که در المپیادهای جغرافیای ملی خود شرکت میکنند، برگزیده میشوند. از المپیاد جهانی جغرافیا بهعنوان معتبرترین المپیاد جهانی یاد میکنند.
دانشآموزان پایه دهم و یازدهم تمامی رشتهها میتوانند از طریق سامانه ثبت نام المپیادهای علمی دانش آموزی، برای شرکت در این المپیاد اقدام کنند. المپیاد دانشآموزی جغرافیا مانند سایر المپیادهای دانشآموزی در ایران توسط سازمان پرورش استعدادهای درخشان آموزش و پرورش برگزار میشود.
جوایز و مدالهای المپیاد
بر اساس بخشنامه رسمی آموزش و پرورش، ظرفیت و تعداد مدالهای دورهی آموزشی تابستان در رشتهی جغرافیا به این شرح است:
- پذیرش 200 تا 400 نفر برای ورود به مرحله دوم
- پذیرش دورهی تابستان به تعداد 40 نفر برای ورود به مرحله سوم
- تعداد مدال یا تندیس برنز به تعداد 16 عدد
- تعداد مدال یا تندیس نقره 16 عدد
- تعداد مدال یا تندیس طلا 8 عدد
برگزیدگان المپیاد جغرافیا تسهیلات ویژهی المپیاد بنیاد ملی نخبگان را دریافت میکنند. دریافت جوایز نقدی و لوح تقدیر همراه با برخی امتیازات پژوهشی و امکان حضور در همایشهای ملی ازجمله مزایای شرکت در این المپیاد هستند.
درنهایت برگزیدگان جهانی در سطح مسابقاتی مانند المپیادهای بینالمللی، جایگاه علمی خاصی در رشتهی المپیاد خود خواهند یافت. این جایگاه میتواند زمینهساز دریافت بورسیههای علمی از دانشگاههای معتبر جهان و حضور در همایشهای بینالمللی شود.
اهداف برگزاری المپیاد جغرافیا
ازجمله اهداف برگزاری این المپیاد میتوان به این موارد اشاره کرد: ایجاد علاقه نسبت به مطالعات جغرافیایی، حضور فعال دانشآموزان در مباحث جهانی مربوط به جغرافیا، تشکیل تیم ملی المپیاد جغرافیای ایران برای شرکت در مسابقات جهانی این رشته و تهسیل ارتباط میان نوجوانان کشورهای مختلف حول محور علم جغرافیا و اهمیت پرداختن به آن.
روش ثبتنام و شرکت در المپیاد
دانشآموزان پایههای دهم و یازدهم در رشتههای ادبیات و علوم انسانی و معارف اسلامی امکان ثبتنام برای شرکت در این المپیاد را دارند. میانگین نمرهی 17 و بالاتر در درس زبان انگلیسی در دورهی اول متوسطه و پایههای دهم و یازدهم از شرایط ضروری برای شرکت در این المپیاد است.
بخشنامهی برگزاری و ثبتنام اواخر پاییز هر سال به تمام مدارس کشور ارسال میشود. دانشآموزان دهم و یازدهم پس از اعلام مدرسه، به صورت اینترنتی در آزمون ثبتنام میکنند. چند روز پس از ثبتنام، بخش پرداخت هزینهی آزمون در سایت فعال میشود.
حدود یک هفته قبل از آزمون، کارتهای ورود به جلسه صادر میگردد. دانشآموزان پس از دریافت کارت ورود به جلسه، در تاریخ مشخص به حوزهی تعیین شده مراجعه کرده و به صورت انفرادی در المپیادهای مورد نظر شرکت میکنند.
مراحل المپیاد سراسری جغرافیا
المپیاد جهانی جغرافیا از سه بخش تشکیل شده است: یک آزمون کتبی، یک آزمون چند رسانهای و یک تمرین میدانی قابلتوجه که نیاز به مشاهده دارد. در مرحلهی میدانی نقشه برداری و تجزیه و تحلیل جغرافیایی انجام میشود. تیمهای ملی در این المپیاد همچنین پوستر ارائه میدهند و به تبادلات فرهنگی میپردازند.
مزایای کسب رتبه در آزمون المپیاد جغرافیا
دارندگان مدال یا تندیس طلای کشوری این المپیاد فاقد امتیاز معافیت از شرکت در کنکور سراسری دانشگاهها هستند. اما تسهیلات بنیاد ملی نخبگان شامل حال آنها میشود. با توجه به اینکه آزمون المپیاد بینالمللی جغرافیا به زبان انگلیسی است، تعدادی از سؤالهای المپیاد ملی جغرافیا نیز در مراحل مختلف به زبان انگلیسی خواهد بود.
منابع المپیاد علمی جغرافیا
بر اساس بخشنامهی آموزش و پرورش برای شرکت در مرحلهی اول المپیاد جغرافیا مطالعهی کتب درسی زیر مفید است:
- کتاب جغرافیای ایران پایهی دهم
- کتاب جغرافیای 2 (ناحیهای) پایهی یازدهم علوم انسانی
- کتاب جغرافیای 3 (کاربردی) پایهی دوازدهم علوم انسانی
- کتاب انسان و محیط زیست پایهی یازدهم
همچنین باشگاه دانشپژوهان جوان در طی سالهای گذشته این کتب را نیز بهعنوان منابع مطالعاتی برای شرکت در مراحل دوم المپیاد جغرافیا اعلام کرده است:
- بخش جغرافیای کتاب مطالعات اجتماعی پایههای هفتم، هشتم و نهم (دورهی متوسطهی اول)
- کتاب مبانی نقشهخوانی، تالیف مجتبی ایمانی، چاپ انتشارات دانشگاه تهران (فصول اول تا شش و دهم تا سیزدهم)
- کتاب مبانی جغرافیای سیاسی، تالیف فاطمهسادات میراحمدی، دره (مهاجرانی) میرحیدر و عمران راستی، چاپ انتشارات سمت (فصول چهار و پنج)
- کتاب مقدمهای بر جغرافیا، تالیف: جان اسمیت، ترجمهی سیدیحیی صفوی، مهدی مدیری، چاپ سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح
برای مرحله سوم میتوانید از منابع زیر استفاده نمایید:
- سیستمهای اطلاعات جغرافیایی (GIS): آشنایی با نرمافزارها و کاربردهای GIS
- مقالات و پژوهشهای بینالمللی درباره تغییرات محیطزیستی و توسعه پایدار
- کتب مرتبط با برنامهریزی شهری و منطقهای
جغرافیا علمی است که به بررسی ارتباط میان انسان و محیط میپردازد. در دنیای امروز که چالشهایی مانند تغییرات اقلیمی، بحران آب و آلودگیهای زیستمحیطی اهمیت بیشتری پیدا کردهاند، المپیاد جغرافیا فرصت مناسبی برای آموزش و پرورش نسل آیندهای است که میتوانند به حل این مشکلات کمک کنند.
دیدگاهتان را بنویسید