المپیاد ریاضی 1404
- نویسنده: تحریریه کهکشان
- بدون دیدگاه
- بازدید: 5
فهرست مطالب
راهنمای جامع المپیاد ریاضی
المپیاد ریاضی مسابقهای علمی است که هرسال میان دانشآموزان دبیرستانی (تا ۱۸ سال) سراسر جهان به صورت تیمی و انفرادی برگزار میشود و هر کشور برای انتخاب تیمهای منتخب خود، مراحلی را در نظر گرفته است.
هدف از این مسابقات، رشد و شکوفایی علمی نوجوانان و آشنایی کشورهای مختلف با علوم روز است. در ایران این مسابقات بین دانشآموزان پایههای دهم و یازدهم برگزار میشود تا تیم ایران برای مسابقات جهانی انتخاب گردد.
باشگاه دانش پژوهان جوان که بخشی از سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان است، تنها متولی برگزاری مراحل گوناگون المپیادهای علمی، آموزش دورهی تابستانه و انتخاب و اعزام تیمها به مسابقات جهانی است.
هیچ یک از مؤسسات خصوصی حق استفاده از نام المپیاد برای آزمونهای خود و اعزام تیمها را ندارند و در صورت انجام، مرتکب خلاف خواهند شد. همچنین در طول مراحل برگزاری، مرکز سنجش آموزش و پرورش و مدارس و ادارات آموزش و پرورش در سراسر کشور همکاری میکنند. ای سازمان برای برگزاری اردوهای تابستانی، آموزشهای تکمیلی و رقابتهای جهانی دانشگاههای معتبر ایران نیز همکاری دارد.
المپیاد ریاضی
المپیاد جهانی ریاضی (IMO) یک المپیاد ریاضی سالیانه ۶ مسألهای و ۴۲ امتیازی برای دانش آموزان مقطع دبیرستان و قدیمیترین المپیاد علمی جهان است. نخستین المپیاد جهانی ریاضی در رومانی در ۱۹۵۹ برگزار شده و هر ساله (به جز سال ۱۹۸۰) ادامه داشته است. حدود ۱۰۰ کشور تیمهایی حداکثر ۶ نفره از دانشآموزان را به همراه یک نفر لیدر (رهبر) تیم، یک نفر قائممقام رهبر و ناظران میفرستند.
محتوای سؤالات المپیاد از مسائل فوقالعاده مشکل گرفته تا مسائلی از شاخههایی از ریاضیات که معمولاً نه در مدرسه و نه در سطح دانشگاهی تدریس نمیشوند، را شامل میشود. با این حال، حل این سؤالات در کلاسهای المپیاد بسیار رایج هستند.
مطالبی نظیر هندسه تصویری و مختلط و نظریه اعداد با پایه محکم در المپیاد پرسیده میشوند و داشتن دانش نظری گسترده در این حوزهها لازم است. هدف از برگزاری این آزمون رسیدن به این اصل است که حتی اگر راه حلها نیاز به داشتن دانش خیلی بیشتری داشته باشند، هر کسی با فهم مقدماتی از ریاضی باید بتواند مسائل را حل نماید.
روش ثبتنام و شرکت در المپیاد
بخشنامهی برگزاری و ثبتنام اواخر پاییز هر سال به تمام مدارس کشور ارسال میشود. دانشآموزان دهم و یازدهم پس از اعلام مدرسه، به صورت اینترنتی در آزمون ثبتنام میکنند. چند روز پس از ثبتنام، بخش پرداخت هزینهی آزمون در سایت فعال میشود.
حدود یک هفته قبل از آزمون، کارتهای ورود به جلسه صادر میگردد. دانشآموزان پس از دریافت کارت ورود به جلسه، در تاریخ مشخص به حوزهی تعیین شده مراجعه کرده و به صورت انفرادی در المپیادهای مورد نظر شرکت میکنند.
مراحل برگزاری المپیاد ریاضی
برای عضویت در تیم المپیاد ریاضی، دانشآموزان باید چهار مرحله را طی کنند؛
مرحله اول:
آزمون چندگزینهای مرحلهی اول در فصل زمستان برگزار میشود و در حدود ۱۵۰۰ نفر برگزیده خواهد داشت. در این میان، ۶۰۰ نفرِ اول بدون توجه به اینکه پایهی دهم یا یازدهم هستند، پذیرفتهی اصلی خواهند بود و ۹۰۰ نفر بقیه اگر در پایهی دهم باشند، پذیرفتهشدهی آزمایشی هستند.
این ۹۰۰ نفر در مرحلهی دوم شرکت میکنند، اما برگهی آنها تصحیح نمیشود و مدالی دریافت نخواهند کرد.
مرحله دوم:
آزمون مرحلهی دوم در فصل بهار مشابه با المپیاد بینالمللی با شش سؤال تشریحی در دو روز متوالی برگزار میشود. در این مرحله 70 نفر انتخاب خواهند شد.
مرحله سوم:
نفرات برگزیدهی مرحله دوم در یک دورهی آموزشی دو ماههی تابستانی شرکت خواهند کرد. در پایان این دوره، آزمونی برگزار میشود و دوازده نفر اول صاحب مدال طلا خواهند شد.
مرحله چهارم:
طلاییهای مرحله سوم وارد آموزش دورهی تیمی میشوند و بعد از گذراندن چند آزمون، شش نفر از آنها اعضاء اصلی تیم جمهوری اسلامی ایران در مسابقات جهانی را تشکیل میدهند.
فاصلهی زمانی بین برگزاری آزمون مرحلهی اول که معمولاً در اواسط بهمن هر سال برگزار میشود و اعزام تیم به مسابقات جهانی که در اواسط تیر سال بعد انجام میشود حدود هفده ماه است. البته دانشآموزانی که آرزوی عضویت در تیم ملی المپیاد ریاضی را دارند، قطعاً از مدتها قبل از برگزاری آزمون مرحله اول کار علمی را شروع میکنند.
منابع مطالعه آزمون المپیاد ریاضی
مرحله اول:
در این مرحله منابع پیشنهادی برای مطالعه پیش از آزمون عبارتند از: ریاضیات پایه هفتم تا دوازدهم و آمار و احتما پایه یازدهم. همچنین مطالعه کتابهای ریاضی مقدماتی، مجله رشد برهان ریاضی و کتاب مسائل برگزیده ریاضی از انتشارات فاطمی کمک کننده خواهد بود.
مرحله دوم:
این مرحله نیاز به درک عمیق از مباحث تخصصی، مانند هندسه، ترکیبات، نظریه اعداد و جبر دارد. کتابهای که مطالعه آنها را پیشنهاد میدهیم عبارتند از: “چندجملهایها و معادلات” از کوروس، “ترکیبات” از کنینگ، “هندسه مسطحه” از انتشارات خوشخوان و “مبانی نظریه اعداد” از تام آپوستل.
مرحله سوم:
این مرحله نیاز به تقویت قدرت استدلال خلاقانه و دانش عمیق دارد. کتابهای مناسب این مرحله عبارتند از: کتابهای بینالمللی، جزوات منتشر شده توسط مؤسسه دانشپژوهان جوان و کتابهای آموزش المپیادهای جهانی.
مزایای شرکت در المپیاد ریاضی
- ایجاد تحول و پویایی در بخشی از دانشآموزان توانا و معلمهای باانگیزه در زمینهی ریاضیات
- جذب دانشآموزان به ادامهی تحصیل در رشتهی ریاضی: حدود ۴۵ درصد دانشآموزانی که از طریق المپیاد ریاضی وارد دانشگاه شدهاند، رشتهی ریاضی را برای تحصیل انتخاب کردهاند.
- افزایش ترجمه و تألیف کتب مفید ریاضی برای دانشآموزان دبیرستانی
- امکان تحصیل در بهترین دانشگاهها
- تقویت اعتماد به نفس
- انجام کار علمی-آموزشی با استاندارهای بالا برای حدود ۴۰ نفر در هر سال
ایران از دهه ۱۹۸۰ میلادی (۱۳۶۰ شمسی) در المپیاد جهانی ریاضی شرکت کرده و همواره یکی از کشورهای موفق در این رقابتها بوده است. دانشآموزان ایرانی تاکنون مدالهای طلای بسیاری در این رقابتها کسب کردهاند.
دیدگاهتان را بنویسید