کنترل حواس پرتی هنگام مطالعه (5 نکته کلیدی)
- نویسنده: زهرا خاوری
- بدون دیدگاه
- بازدید: 0
فهرست مطالب
چرا حواسم پرت می شود؟
حواس پرتی هنگام مطالعه زمانی رخ میدهد که مغز به دلیل عدم علاقه به فعالیتی سعی میکند از انجام آن کار جلوگیری کند. یعنی زمانی که شخص بدون علاقه و یا به زور اقدام به انجام فعالیتی کند مغز برای فرار از موقعیت عذاب دهنده اقدام به حواس پرتی میکند تا خود را از آن موقعیت فراری دهند مانند زمانی که درگیر خواندن درسی هستید که از آن نفرت دارید ودر آن زمان ذهن شما بیشتر تلاش میکند تا شما برای تسکین خود سراغ فکرهای متفرقه بروید.
منشاء حواس پرتی هنگام مطالعه
منشاء حواس پرتی هنگام مطالعه دانشآموزان به دلیل عوامل بیرونی و عوامل درونی رخ میدهد.
1- عوامل درونی همچون: فشار روانی، استرس، بیخوابی، گرسنگی، تشنگی، عدم علاقه به درس، کارهای ناتمام و… هستند که کنترل آنان گاها از کنترل ما خارج است و یا به سختی میتوان این نوع حواس پرتی هنگام مطالعه را کنترل کرد.
2- عوامل بیرونی مثل سروصدای محیطی، گوش دادن به موسیقی هنگام مطالعه، تلویزیون و موبایل و اخبار بیرونی که کنترل این عوامل بیشتر در حوزه اختیارات ما هستند.
راهکارهای رفع حواس پرتی
خواندن درس با علاقه:
اگر فرد سعی کند با دروس ارتباط مثبتتری پیدا کند و خود را به مطالعه دروسی که خارج از علاقه مندیهایش است وادار کند بهتر میتواند از حواس پرتی هنگام مطالعه جلوگیری کند و یا اگر درسی را دوست ندارد میتواند با در نظر گرفتن پاداشهای دوست داشتنی بعد از مطالعه آن درس در خود انگیزه مثبت ایجاد کند.
داشتن مطالعه پویا و فعال:
مطالعه در یک مکان ثابت مثل میز مطالعاتی، یادداشتبرداری و حاشیه نویسی هنگام مطالعه و خط کشیدن زیر مطالب و نکات مهم میتواند با درگیر کردن تمام حواس شما حواس پرتی هنگام مطالعه را کاهش دهد.
انتخاب زمان مناسب برای مطالعه:
مطالعه بلافاصله بعد از شام یا ناهار به علت تجمع اکثریت خون بدن در معده برای هضم غذا کارکرد مغزی را ضعیف میکند و از طرف دیگر مطالعه هنگام گرسنگی یا تشنگی نیز یکی از عوامل به شدت تاثیرگذار در حواس پرتی هنگام مطالعه است.
آموختن تندخوانی:
سرعت بالای مطالعاتی به علت اینکه ذهن در سرعت بالا توان فکر کردن به سایر مسائل را ندارد میتواند در کاهش حواس پرتی شما موثر باشد.
داشتن خواب کافی:
داشتن ساعت خواب و بیداری منظم و داشتن خواب کافی در شب از عوامل کاهش حواس پرتی هنگام مطالعه برای دانشآموزانی است که مدام در طی روز درگیر خواب آلودگی هستند.
اصل اساسی تمرکز
در اواخر قرن 19 فردی به نام فرانچسکو چیریلو برای افزایش تمرکز خود هنگام مطالعه روشی با کمک یک گوجهفرنگی ابداع کرد که در روش ابتدایی از گوجهفرنگی به عنوان زمانسنج استفاده میشد اما شما در این تکنیک میتوانید از هر زمانسنج دیگری استفاده کنید.
این تکنیک در چهار مرحله اساسی انجام میشه:
1- بیرونسازی تمامی عوامل حواس پرتی از فضای مطالعه
2- تنظیم زمانسنج روی 25 دقیقه
3- شروع مطالعه و ادامه دادن آن تا 25 دقیقه و یادآوری به خود بابت اینکه بعد از اتمام این 25 دقیقه یک پاداش در انتظار شماست.
4- دریافت پاداش بعد از اتمام 25 دقیقه
نکته مهم: در این تکنیک فرد نباید نگران به اتمام رسیدن درس باشد و نکته مهم این است که فقط 25 دقیقه برای انجام فعالیت مطالعاتی خود تلاش کنید و بعد از اتمام استراحت 5 دقیقهای کوتاه دوباره برای پارتهای 25 دقیقهای بعدی به درس برگردید.
نتیجه گیری
در نهایت باید گفت تمرکز و حواس پرتی هنگام مطالعه عادتی است که با زمان به دست میآید و مبتنی بر تمرین مدوام و عادتسازی است. آیا تاکنون دچار این نوع حواس پرتیهای درونی و بیرونی بودهاید؟ راهکار شخصی شما برای کنترل این حواس پرتیها چیست؟
درباره زهرا خاوری
زهرا خاوری هستم دانشجوی دانشگاه فرهنگیان، نویسنده، مؤلف و همچنین مشاور تخصصی رشته انسانی. عقیده من بر این است که آموزش درست، راهگشای بسیاری از راههای نگشوده است؛ پس تلاش من تمام قد برای بر طرف کردن مشکلات آموزشی تمام فرزندان عزیز ایران است.
نوشتههای بیشتر از زهرا خاوری
دیدگاهتان را بنویسید