بررسی اهمیت زیست شناسی پایه دهم
- نویسنده: هانیه رسولی
- بدون دیدگاه
- آموزش, تجربی
- بازدید: 19
فهرست مطالب
بدون شک رسیدن به موفقیت تنها با دانستن نقشه راه و طی کردن اصولی میسر میشود. موفقیت در رشته تجربی بر سه رکن اصلی بنا میشود:
- برنامه اصولی و روش مطالعه صحیح
- بررسی اهمیت زیست شناسی پایه دهم و سالهای آینده
- آشنایی کامل با منابع مفید کمک درسی و روش اصولی استفاده از آنها
در مقالات در دست تمامی این موارد را بررسی خواهی کرد. کتاب زیست شناسی بیشترین سهم را در سوالات زیست کنکور دارد و مهمترین مباحث زیست بدن انسان و زیست جانوری در این کتاب مطرح میشوند. در بررسی اهمیت زیست شناسی پایه دهم یادآوری میشود که زیست دهم از 7 فصل تشکیل شده است. مباحث پر تست زیست کنکور در پایه دهم، فصلهای 2، 3، 4 و 5 هستند. تعداد تستهای طرح شده از مباحث مهم زیست کنکور در پایه دهم، بهصورت حدودی 10 تست است.
سرفصلهای کتاب زیست شناسی پایه دهم
کتاب زیست شناسی دهم شامل مباحث پایه، از مهمترین دروس رشته تجربی است. تعداد سوالاتی که از این کتاب در کنکور طرح میشود، چه به صورت مستقیم و چه به صورت سوالات ترکیبی و موضوعی، بررسی اهمیت زیست شناسی پایه دهم را ضروری میکند.
فصل اول: دنیای زنده
این فصل را میتوان پایه و اساس فصلهای بعدی در نظر گرفت. با وجود اینکه سهم فصل (۱) دهم از کنکورهای سالهای اخیر کم بوده است، یادگیری مباحث این فصل برای پاسخگویی به سایر سوالات ضروری است.
فصل دوم: گوارش و جذب مواد
به طور میانگین، در ۳ تا ۴ سؤال ( ۷ تا ۱۰ درصد) از سؤالات کنکور سراسری نکات مربوط به فصل (۲) دهم وجود دارد. حدود ۵۰ درصد از نکاتی که از این فصل در کنکور مطرح میشوند، به صورت ترکیبی با سایر فصول است و بقیه نکات، به صورت سؤال مستقیم ازین فصل میباشد.
فصل سوم: تبادلات گازی
این فصل شامل تشریحساز و کار دستگاه تنفسی انسان میباشد. به طور میانگین، در ۲ سؤال از سؤالات کنکور سراسری نکات مربوط به فصل (۳) دهم وجود دارد. حدود ۴۰ درصد از نکاتی که از این فصل در کنکور مطرح میشوند. به صورت ترکیبی با سایر فصول است و بقیه نکات، به صورت سؤال مستقیم از این فصل میباشد.
فصل چهارم: گردش مواد در بدن
شناخت عملکرد و تشریح رگها، قلب و انواع گردش خون در این فصل صورت میگیرد. فصل بسیار مهمی است و در کنکور معمولا 5 تا 7 تست را به خود اختصاص میدهد. فصل (۴) دهم، میتوان گفت مهمترین فصل کتاب درسی دهم است که هر ساله سهم زیادی از سؤالات کنکور را به خود اختصاص میدهد. در این فصل هم مباحث مهمی درباره گردش خون انسان و هم گردش مواد در جانداران وجود دارد و همچنین شکلهای مهم و سؤال خیزی نیز در این فصل وجود دارد و با توجه به سهم بالای این فصل در کنکور و همچنین تعداد بالای نکات ترکیبی آن، مطالعه کامل و دقیق این فصل برای دستیابی به یک درصد مناسب در کنکور ضروری است.
فصل پنجم: تنظیم اسمزی و دفع مواد زائد
به طور میانگین، در ۲ تا ۳ سؤال (۴ تا ۷ درصد) از سؤالات کنکور سراسری نکات مربوط به فصل (۵) دهم وجود دارد. حدود ۵۰ درصد از نکاتی که از این فصل در کنکور مطرح میشوند، به صورت ترکیبی با سایر فصول است و بقیۀ نکات به صورت سؤال مستقیم از این فصل میباشد. آناتومی کلیه به صورت ترکیبی با سایر قسمتهای کتابهای درسی مورد سؤال قرار میگیرد. معمولاً هر سال یک سؤال ترکیبی از مبحث دفع مواد در جانداران با سایر مباحث جانوری مطرح میشود.
فصل ششم: از یاخته تا گیاه
آغاز تدریس زیست گیاهی در دوره متوسطه از این فصل آغاز میشود. مهمترین مبحث این فصل در کنکور، انواع بافتهای گیاهی است. در کنکورهای مختلف، قسمتهای مختلف فصل مورد سؤال قرار گرفتهاند و لذا توجه به تمامی مباحث این فصل ضروری است. تعداد سوالات این فصل در کنکور معمولاً دو تا سه سؤال است و اهمیت نسبتاً بالایی دارد. برای پاسخگویی به سؤالات این فصل معمولاً توجه به نکات شکلها و ترکیب آن با سایر فصول ضروری است. در کنکور دی و تیر ۱۴۰۲ نیز شاهد سؤال ترکیبی مباحث بافتشناسی و همچنین سوال از ساختار ساقه و ریشه بودیم.
فصل هفتم: جذب و انتقال مواد در گیاهان
این فصل به تغذیه و انتقال مواد در گیاهان میپردازد. مبحث جانداران همزیست با گیاهان مهمترین مبحث این فصل است که نکات آن به صورت ترکیبی با فصل (۶) دوازدهم نیز مطرح میشود. در یکی از سؤالات کنکور دی، طراح از ترکیب این دو مبحث استفاده کرده بود. مبحث انتقال مواد در گیاهان (گفتار ۳) نیز جزء مباحث رایج مطرح شده در کنکور میباشد و در کنکور دی در یکی از تستها مورد سؤال قرار گرفته بود. از گفتار (۱) این فصل تا کنون سؤالی در کنکور مطرح نشده است.
روش ترکیبی خواندن زیست
با توجه به تغییر سبک طراحی سوالات در کنکورهای اخیر و همچنین آزمونهای نهایی یادگیری روش مطالعه ترکیبی زیست برای پاسخگویی به سوالات ضروری است. پایه و اساس نکات در زیست شناسی سال دهم گنجانده شده است لذا اهمیت زیست شناسی پایه دهم را یادآوری میکند.
برای مطالعه ترکیبی زیست شناسی قبل از هر چیزی باید به مطالب کتاب درسی آگاهی کامل داشته باشید تا بتوانید مطالب را از نظر موضوعی تقسیمبندی کنید.
دومین مورد؛ برای اینکه بتوانید مطالب ترکیبی را به خوبی درک کنید باید آموزش کتاب درسی را به (ترتیب پایهای آن موضوع) از کتاب درسی مطالعه کنید. به عنوان مثال، ابتدا فصل ششم ژنتیک از پایه یازدهم را مطالعه کرده و به تسلط کافی برسید و بعد سراغ فصل هفتم پایه یازدهم بروید. حتما از مطالب مرتبط با هم نتبرداری کنید.
مباحث ترکیبی زیست شناسی
- انسان و مباحث جانوری
دهم
فصل اول دنیای زنده ( گفتار سوم یاخته و بافت در بدن انسان)
فصل دوم (گوارش و جذب مواد)
فصل سوم (تبادلات گازی)
فصل چهارم (گردش مواد در بدن)
فصل پنجم (تنظیم اسمزی و دفع مواد زائد)
یازدهم
فصل اول (تنظیم عصبی)
فصل دوم (حواس)
فصل سوم (دستگاه حرکتی)
فصل چهارم (تنظیمات شیمیایی)
فصل پنجم (ایمنی)
فصل هفتم (تولید مثل)
- مباحث گیاهی
دهم
فصل ششم از یاخته تا گیاه
فصل هفتم جذب و انتقال مواد در گیاهان
یازدهم
فصل هشتم (تولید مثل نهان دانگان)
فصل نهم (پاسخ گیاهان به محرکها)
دوازدهم
فصل ششم (از انرژی به ماده)
- مباحث مربوط به ژنتیک
یازدهم
فصل ششم (تقسیم یاخته)
فصل هفتم (بخشهای اسپرمزایی و تخمکزایی)
دوازدهم
فصل اول مولکولهای اطلاعاتی، گفتار اول (نوکلئیک اسیدها)
فصل سوم (انتقال اطلاعات در نسلها)
فصل چهارم (تغییر در اطلاعات وراثتی)
نتیجهگیری
در مقاله قبل روش مطالعه اصولی و صحیح زیست شناسی معرفی و دراین مقاله به بررسی اهمیت زیست شناسی پایه دهم پرداخته شد. پایه و اساس زیست شناسی از سال دهم آغاز میشود. بدون شک با یادگیری و مرور و بررسی اهمیت شناسی پایه دهم میتوانید سهم بالایی از سوالات کنکور را صحیح پاسخ داده و همچنین مطالب سالهای بعد را بهتر فرا گیرید. در مقالات بعدی به بررسی اهمیت سال یازدهم و دوازدهم و معرفی آن خواهم پرداخت.
درباره هانیه رسولی
هانیه رسولی هستم، مدرس و مولف زیــست شناسے. آموختن شوقِ زندگی من است. اینجام تا با قلم و بیانی متفاوت، یادگیری زیست رو واست راحت و دلنشین کنم و برای رسیدن به اهدافت یادگیری زیست رو متفاوت تجربه کنی.
نوشتههای بیشتر از هانیه رسولی
دیدگاهتان را بنویسید