بررسی فصل تابع ریاضی 3 در امتحانات نهایی (ویژه دوازدهم گروه علوم تجربی)
- نویسنده: مهلا سرابندی
- بدون دیدگاه
- آموزش, تجربی
- بازدید: 0
فهرست مطالب
تابع ابزاری مهم در ریاضیات است که برای مدلسازی پدیدههای مختلف استفاده میشود و در طیف وسیعی از علوم از فیزیک و مهندسی گرفته تا علوم اداری و اقتصادی کاربردهای بسیار دارد. تابع به عنوان یک فصل ریشه دار، در فصل پنجم از کتاب ریاضی 1 معرفی میشود و در فصل سوم از ریاضی 2 و فصل نخست از کتاب ریاضی 3 تکمیل میگردد. براساس بارم بندی دروس در سال تحصیلی 1403- 1402 ارائه شده از سوی وزارت آموزش و پرورش، تابع_ نخستین فصل ریاضی3_ در امتحان نوبت اول دارای بارم 7 نمره و در امتحانات نهایی دارای بارم 5 /2 است. در این مقاله، ” فصل تابع ریاضی 3 ” را در سوالات امتحانات نهایی در 4 سال اخیر رصد خواهیم کرد.
فصل تابع ریاضی 3، زیر ذرهبین
کتاب ریاضی 3 با فصل تابع (صفحه 1 تا 30) آغاز میشود. در درس اول از این فصل، پس از مرور توابع چندجملهای به معرفی تابع درجه 3 پرداخته میشود. در ادامه، فصل به رسم نمودار توابع درجه 3 و محاسبه دامنه و برد آنها اختصاص مییابد و سپس مفهوم صعودی و نزولی بودن توابع (یکنوایی) معرفی میشود.
درس دوم از فصل تابع ریاضی 3، به ترکیب توابع اختصاص داده شده است. در این درس پس از معرفی تابع مرکب از 2 تابع، به بررسی دامنه و برد توابع مرکب پرداخته میشود و در انتهای درس مبحث “تبدیل نمودار توابع” قرار گرفته است که پس از معرفی انبساط/ انقباض نمودار توابع در راستاهای عمودی و افقی، به بیان “محاسبه دامنه وبرد توابع انبساط/ انقباض یافته” و هم چنین”نحوه ترسیم آنها” میپردازد.
درس سوم از این فصل، به تابع وارون اختصاص داده شده است و ضمن مرور مطالب ریاضی 2، روش ترسیم و محاسبه دامنه و برد تابع وارون شرح داده میشود و در ادامه درس، با ترکیب مبحث “تابع وارون” با مبحث “تابع مرکب”، زاویه جدیدی از مبحث تابع به نمایش گذاشته میشود.
بررسی سوالات تابع در امتحانات نهایی
در این بخش تصمیم داریم به فصل تابع ریاضی 3 در امتحانات نهایی نوبت دوم از سال 1400 تا کنون نگاهی انداخته و آنها را بررسی کنیم.
در امتحان ریاضی3 در خرداد ماه 1400، مبحث تابع در دو سوال (سوال سوم و چهارم) مورد ارزیابی قرار گرفته است. سوال سوم مربوط به ترسیم توابع، مشابه سوال 12 از تمارین پایانی درس دوم (صفحه 23) با بارم 0/75 است. سوال چهارم نیز دقیقا مثال کتاب ریاضی 3 در صفحه 14 با بارم 25/1نمره است؛ این سوال نیز از درس دوم طرح شده است؛ بنابراین در سال 1400 تمام سوالات مبحث تابع مربوط به درس 2 از فصل تابع ریاضی 3 با بارم نهایی 2 نمره بوده است و شباهت سوالات امتحان نهایی با تمارین کتاب درسی مشهود است.
در خرداد ماه 1401، 2 نمره از سوالات مربوط به فصل تابع ریاضی 3 بود. در امتحانات سال 1401 برخلاف 1400 سعی شده بود با افزایش تعداد سوالات به 5، بارم سوالات ریزتر شود. در مجموع دو سوال با بارم 0/5 نمره از درس 1 (تشخیص تابع درجه 2- تشخیص یکنوایی تابع درجه 3)، دو سوال از درس 2 (تغییر برد تابع بر اثر انقباض افقی- ترکیب توابع) با بارم 1/25 نمره و یک سوال با بارم 0/25 از درس 3 (تابع وارون) مطرح شده بود. این تغییر در شیوه طرح سوالات، منصفانه تر از سال 1400 به نظر میرسید چرا که تمامی درسهای فصل تابع در امتحان نهایی لحاظ شده بود؛ ضمن آنکه سعی شده بود تمارین کتاب درسی عیناٌ مورد سوال قرار نگیرند.
در خرداد ماه 1402، 4 سوال از فصل تابع مطرح شد که از این میان یک سوال از درس 1 (توابع یکنوا) با بارم 0/25 نمره، دو سوال با بارم 1/5 نمره از درس 2 (انقباض افقی توابع- ترکیب توابع) و یک سوال از درس 3 (ترکیب توابع با تابع وارون) با بارم 0/25 نمره بود. به این ترتیب درس 2 فصل تابع ریاضی 3، نسبت به سایر دروس این فصل همچنان بیشترین بارم را به خود اختصاص داد.
در خرداد ماه 1403، فصل تابع ریاضی 3، در شش سوال با بارم 3 نمره مورد ارزیابی قرار گرفت. درس 1 با بارم 0/75 دو سوال (بررسی یکنوایی تابع- رسم تابع درجه 3) را به خود اختصاص داد. دو سوال از درس 2 (انقباض افقی توابع- ترکیب توابع ) با بارم 0/75 طرح شده بود و دو سوال (ترکیب توابع با تابع وارون- تابع وارون) نیز با بارم 1/5 متعلق به درس 3 بود.
جمع بندی
فصل تابع ریاضی 3، از سال 1400 تا 1403 به طور میانگین 2/25 نمره از امتحان نهایی ریاضیات دوازدهم تجربی را به خود اختصاص داده است. در سالهای 1400 تا 1402 درس 2 از این فصل بیشترین نمره را داشته که در سال 1403 این روند تغییر پیدا کرد و درس سوم با مباحث تابع وارون و ترکیب آن با مباحث تابع مرکب بیشترین بارم را به خود اختصاص داد. پیشبینی میشود در سال آینده نیز دروس 2 و 3 از فصل تابع همچنان بیشترین بارم را داشته باشد.
درباره مهلا سرابندی
مهلا سرابندی هستم، دانشجوی دکترای مهندسی پزشکی. علاقه مند به مطالعه درحوزههای علوم اعصاب و نجوم هستم و به لطف خدا، توانمندی ویژهای در بیان آموزههای سخت به زبان ساده دارم؛ خصوصا در علم ریاضیات. هدفم از حضور در کنار شما عزیزان، بیان شیرین و جذاب ریاضیات هست.
نوشتههای بیشتر از مهلا سرابندی
دیدگاهتان را بنویسید